Verbouwing jaren ’30 woning


Locatie Eindhoven
Type verbouwing
Functie wonen
Fase gereed (november 2018)
Opdrachtgever particulier
Download project informatie (pdf)

 

Beschrijving

De vraag van de opdrachtgever was om de benedenverdieping verbouwen en aan te passen aan moderne wooneisen en te zorgen voor een beter gebruik van de verschillende ruimtes. Er is bewust voor gekozen in het huis waar de kinderen zijn opgegroeid en uit huis zijn gegaan te blijven wonen omdat ze de sfeer en ligging van de woning waarderen. De opdracht was dus expliciet dat het huis haar karakter moest behouden; met respect voor het bestaande iets nieuws creëren.

De noodzakelijke aanpassingen waren tweeledig. Enerzijds moest de woning aangepast worden aan de manier waarop men nu wil wonen, waarbij het koken en eten sociale activiteiten zijn die een centrale plek innemen. Daarom zijn de tuin- en tussenkamer (en suite) en aparte keuken en bijkeuken bijeengevoegd. Daarnaast voldeed de woning technisch niet aan moderne eisen. Wanden, glazen puien en vloeren waren niet geïsoleerd gecombineerd met een ouderwetse manier van verwarmen.

Door de bijkeuken bij de keuken en woning te trekken (vier wanden vervangen door één kolom), is ruimte gecreëerd voor een kookeiland en de eettafel in één leefruimte. De bakstenen muur van de bijkeuken is voorzien van een pui vergelijkbaar aan die van de bestaande serre (deze is ook vernieuwd). De gevel naar de tuin is nu over de volle breedte van het huis. Omdat het de donkere kant van het huis betreft hebben we een volledig dakvlak van het schuurtje vervangen door één glasplaat. Vanaf de straat is hier niets van te zien maar binnen zorgt het ervoor dat er veel daglicht binnenvalt.

De oorspronkelijke terrazzo vloer in de oude keuken is behouden en zorgt voor een markering in de vloer van het kookgedeelte. Het kookeiland is precies op de rand van de terrazzovloer gepositioneerd. Door een witgelakte kast in het eetgedeelte exact door te laten lopen in het keukenblok loopt de eetkamer door in de keuken. Er is bewust gekozen voor een detaillering die past bij een jaren-dertighuis, maar die in detail toch anders en modern is. Om ruimte te bieden aan de wat chaotische keukenrommel die voor verbouwing al aanwezig was hebben we boven de eetkamerkast een aantal planken zonder systematiek tegen de wand aangebracht.  

De tafel is gemaakt van het eiken parket dat bij het slopen van de ruimte bewaard is. Het behoeft bijna geen uitleg dat het gezin nu van het hout eet waar het een leven lang op heeft geleefd.