Boshuisje De Stille Wille


Locatie De Stille Wille – Oost- West Middelbeers
Type renovatie
Functie wonen
Fase in uitvoering
Opdrachtgever particulier
Download project informatie (pdf)

Beschrijving

Wat doe je als je verzeild bent op een vakantiepark waar het inmiddels is toegestaan ook permanent te wonen? Verbouwen natuurlijk, want wie wil er nu niet elke dag op vakantie zijn!? Het betreffende huisje ligt aan de rand van het park met uitzicht over de velden en de zuidgevel aan het groen en een vijver. De bestaande bouw is door de indeling en een schuurtje aan de zijkant maar deels georiënteerd op de lucht, zon en natuur. Dus voor ons was de belangrijkste ingreep de indeling en gevel aanpassen. Het huisje moest zich openen naar de plek waarom het juist daar gebouwd is (het water en de natuur).

Bouwkundig waren er ook aanpassingen nodig; indertijd is het met heel andere normen gebouwd als vakantiehuisje (vooral voor de weekenden en de zomer) en nu moet het met veel strengere eisen en wensen worden aangepast om permanent te bewonen. Het huis wordt met zoveel mogelijk dezelfde materialen herbouwt, maar ook volledig nageïsoleerd.   

Zonder dat het een uitgangspunt was is dit bouwproject een mooi voorbeeld van circulair bouwen. Het huis wordt voorzien van een nieuwe vloer inclusief verwarming en isolatie. Daartoe moet het huis geheel gedemonteerd worden en daarna weer opgebouwd. Er is voor gekozen om zoveel mogelijk balken, maar ook de sporenkap te hergebruiken. Ook worden sommige kozijnen verplaatst en de gevel die we afbreken wordt gebruikt om nieuwe binnenwanden te maken. Door het toevoegen van de serre/lichtstraat met een haard en keuken in het midden ontstaat er een fijne leefplek centraal in het huis en ook centraal in de natuur. Door het dakvlak een extra knik te geven opent de aanbouw zich richting de vijver. De oorspronkelijke bouw: houten balken in het zicht zijn tevens het uitgangspunt geweest voor de vormgeving van de aanbouw.

Het resultaat is een kleine maar heel lichte woning, midden in de natuur.